Twist knot - min egen beskrivning

Många går bet på Ottobred beskrivning av Twist knot klänning/tunika (modell nr 19, Ottobre 2/2013). Och blir avskräckta, vilket är synd för det är en väldigt rolig klänning att sy när man väl fått "kläm" på det. Jag personligen ratar dock Ottobres beskrivning helt och hållet. Jag tycker tyvärr att de väldigt många gånger har en förmåga att krångla till beskrivningarna. Jag har tagit en massa bilder främst ikring det moment som ställer till bekymmer och hoppas det kan vägleda någon och ge fler chansen att sy denna roliga och snygga klänning/tunika. Bilderna kommer från min iPhone och kvaliteten är inte hundraprocentig, men jag hoppas tillräcklig för att ni skall kunna se bra.
 
1. Jag är inte så förtjust i framilonbanden som används för att rynka, så jag börjar med att sy rynktrådar med lång stygnlängd på alla delar som ska rynkas. De delar som ska rynkas är: främre-och bakre kjoldel, kortsidorna på midjeband både bakre och främre. Rynkningen görs mellan de vinklade pilmarkeringarna.
 
2a. Nu väljer jag att ta itu med det moment som är bökigast och som i Ottobres beskrivning är klurigast att förstå sig på: framstyckena och "knutdelen". Innan jag börjar sy, stryker jag på mellanlägg på inre delen av framstyckena. Mitt mellanlägg tenderade att lossna så därför sydde jag även med en smal zickzack för att hålla det på plats. Syns lite till höger i bild.
 
2b. Därefter tar jag mig an det lilla "jacket". Ta ett utav framstyckena och vänd så att det viks räta mot räta. Jag provade två varianter för att sy jacket, den ena där jag sytt, som syns nedan, med overlock och på "Twist knot" nummer 2 med smal zickzack på vanliga maskinen. Variant nummer två ger definitivt smidigast söm och då kan man dessutom klippa två jack in så det blir smidigt och snyggt vid vändning.
 
Men för att sy med overlocken får man räta på tyget så det ser ut som nedan. Lite trix och man får försöka hålla koll så det inte blir veck. Bägge framstyckena skall sys på detta vis. Och viktigt så klart: räta mot räta.
 
3. När detta är gjort och du vänt rätt skall du ha två stycken som ser ut enligt nedan.
 
4. Därefter lägger jag de raka styckena i kors.
 
5. Viker upp det ena så att råkanterna ligger neråt utefter ena framstyckets nederkant.
 
6. Och gör precis likadant på andra sidan.
 
7a. Nålar hela vägen för att hålla allt på plats. Glöm inte att lägga "hörnen" på framstyckena där "Öppningen" är, omlott (se bilden ovan). Du kan se hörnen sticka fram på bilden ovan vid vardera sida om "knuten". Dessa hörn drar du ihop och lägger omlott ca 1 cm.
 
7b. Provar du nu vika ner ser det ut så här. Nu kan du göra en hjälpstickning om du vill där i nederkanten (tänk föregående bild). Det ska nämligen till ett femte lager tyg: kjoldelen!. Jag valde att nåla och sedan på med kjoldelen för att sy ihop allt i ett enda moment första gången. Men jag rekommenderar att sy ihop med en lång raksöm redan i momentet ovan för att det ska bli mer lätthanterligt.
 
8. Nu är det dags för att få dit kjoldelen. Vik tillbaka "knutdelen" så att den ligger mot överdelarna och hamnar mellan överdelar och kjoldel. Jag nålar ihop kjoldelen med överstycket fram till där rynktrådarna börjar. Samt ser ut att nåla där mitten är för att få så jämn fördelning på rynket sedan som möjligt.
 
9. Sedan är det dags att rynka. Jag drar ihop rynktrådarna så att det stämmer överens i längd. Och fördelar rynktrådarna så jämnt som möjligt över hela ytan. Brukar kunna justera det lite under tiden jag syr också.
 
10. Nu är det "svåraste" momentet på hela klänningen avklarat. Och det var inte så krångligt, eller hur? Nu lämnar vi framstycket för en stund och går över till bakstycket. (Och efter det här momentet, så borde jag ha visat er hur man gör halsringningen på bakstycket, men jag glömde helt av det. Enkelt sagt så kan man välja flera olika sätt eg, till exempel kanta som vanligt, vill ni så återkommer jag senare med hur jag gick tillväga).
 
11. Du viker "bandet" som ska sitta bak dubbelt och lägger kant i kant med nederdelen på bakstycket.  Även här kan man välja att sy en hjälpstickning om du vill. Jag hoppade över det och gick direkt vidare med...
 
12. ...att fästa dit även kjoldelen. Jag nålar ihop kjoldelen med överstycket fram till där rynktrådarna börjar. Samt ser ut att nåla där mitten är för att få så jämn fördelning på rynket sedan som möjligt. Jag drar sedan ihop rynktrådarna så att det stämmer överens i längd. Och fördelar rynktrådarna så jämnt som möjligt över hela ytan. Nu är det bara att sy.
 
13. Nu är helta bakstycket också färdigt, så när som på en detalj. Och det är en detalj som skall fixas på både fram- och bakstycke. Midjebandet skall fördelas och rynkas i ändarna.
 
14. Här ligger midjebandet helt platt med lika mycket tyg fördelat över som under mittlinjen. Nålarna sitter precis där mittlinjen är. Så skall man göra med både fram-och bakstycke.
 
15. Därefter är det dags att nyttja rynktrådarna. Tyget närmast fram-& bakstycke skall ligga platt, det är bara yttre delen som skall rynkas ihop. Jag gjorde inte det, men rekommenderar att du återigen syr en hjälpstickning mellan rynktrådarna i det här momentet. För det är mycket tyg att hålla reda på när det sedan ska sys på overlocken (eller vanlig maskin).
 
16. Nu syr jag ihop fram-och bakstycke med varandra i axelsömmarna (och jag inser att jag glömt ett moment och det är halsringningen bak, men det tror jag kanske att ni kan klura ut, annars får jag sy mig en till och fota då :-) oj vad synd).
 
17. Passar in ärmarna enligt passmarkeringar och syr dit. Jag har en CoverPro coverlockmaskin och fållar oftast med den innan jag syr ihop klänningen helt och hållet, men man kan mycket väl fålla som sista moment också. Därför jag inte jag med det i min beskrivning, mer än att nämna det här.
 
 
18. Nu är det dags att sy klänningens eller tunikans sidsömmar hela vägen från ärmslut till fåll (eller omvänd riktning, en smaksak). Nedan är framstycke och bakstycke ihopnålade räta mot räta. Att passa in midjebandet är väl det trixigaste i det här momentet och jag nålade ganska tätt. Har man sytt en hjälpstickning så behövs bara någon enstaka nål för att hålla bitarna på plats lite i alla fall.
 
19. Har du fållat i ett tidigare moment är du klar nu. Annars fålla och vips har du en färdig klänning (jag syr små stickningar på några väl utvalda ställen, men det är överkurs).
Jag gjorde en tunika först eftersom jag var osäker på storleken. Jag kan säga så här: gå inte efter tabellen, då får du tälta. Välj att gå ner 1-2 storlekar. Jag valde att rita en storlek 44, men lade inte på någon sömsmån förutom i ärmhålen och på ärmarna, så det är väl snarare en storlek 42 (Ottobre tycker jag ska ha stl 46/48 allt som oftast).
 
Och av bara farten igår så sydde jag mig en "påskklänning" (snarare vår-sommar) med en liten extra twist. Avslutade med en rynkad volang och rullfåll. Feminint och jag gillar den skarpt. Nu är det in i duschen och sedan på med skapelsen för att fira lite påsk med familjen.
Hoppas du fick någon hjälp av min beskrivning!
 
Glad Påsk!
Kategori: Tips & Tricks Taggar: beskrivning, klänning, tunika, tutorial, twist knot;