En beskrivning på hur man vändsyr en balaclava, väpnarhuva

Kärt barn har många namn. Det gäller även denna "huvudbonad" som hos Ottobre kallas för "Drakhuva". Jag har halkat in lite på spåret att hjälpa till med beskrivningar på lite olika saker. Så här kommer beskrivning nummer två inom loppet av 24 timmar ;-). Vill man sy efter exakt detta mönter, som dock lämpar sig bäst för de mindre barnen från stl 42-52, så finns det HÄR. Drakhuvan är i grunden inte vändsydd dock, utan i enkelt tyg så det är främst det momentet jag hade tänkt "vägleda" i.
 
Det första man behöver göra, näst efter att ha ritat av mönstret i passande storlek (aningen litet i storlek skulle jag nog påstå), är att klippa till delarna. I det här fallet skall alltså mittstycke och sidstycken vara dubbelt upp. Jag har valt ett mönstrat tyg till utsidan och ett enfärgat till insidan. De små "kammarna" eller "taggarna" i orange kan man utesluta och i nederkant skall det enligt mönstret bandkantas, men jag valde att prova en annan variant. Muddbitar klipps till enligt mönster.
 
Samtliga mönsterdelar tillklippta enligt mönstret, förutom att det då är dubbelt upp till själva huvan.
 
Sedan är det dags att sy ihop de båda huvorna. D v s de tre svarta styckena sys ihop till en huva och de mönstrade till en. På bilderna nedan har jag inte sytt ihop dem i sömmen mitt fram ännu. Mest för att på det svarta stycket kunna visa lite ordentligt på det vändhål som jag lämnar öppet i en utav sömmarna bak. Det är genom det lilla hålet som "slutmomentet" kommer göras. Jag valde att sticka ned sömmarna med en trestegssicksack. Men jag tycker absolut inte att det är nödvändigt, det blir nästan snyggare utan faktiskt.
 
Innerhuvan med sitt vändningshåll i en utav "nacksömmarna". Det är litet, men det går förvånansvärt bra att kränga igenom tyget där.
 
När ytterhuvan i det mönstrade tyget skulle sys ihop skulle "hornen" eller "taggarna i dubbelt tyg vara med också. Lite pill och pyssel, men som sagt dessa kan uteslutas, men jag tyckte det var kul att prova. De är sydda i dubbelt tyg, räta mot räta, för att sedan vändas över.
 
 
Nu börjar det:
Steg 1: både inner-och ytterhuva är färdiga och muddremsan till ansiktsöppningen är ihopsydd till en ring. Nu stoppar man innerhuvan i ytterhuvan, räta mot räta, med mudden mellan de båda tyglagren. Jag brukar alltid nåla ut fjärdedelar på alla tygdelar för att få så jämn fördelning som möjligt på tyget i förhållande till den något kortare mudden. Sedan är det bara att overlocka ihop eller sy på vanliga maskinen med en strechig söm (liten sicksack till exempel) så att det ser ut som bild två nedan.
 
Nålat och allt "på plats". Redo för symaskinen/overlocken.
 
Färdigsytt. Jag syr alltid med det tyg som skall vara ytterst uppåt, så det ni ser nu är avigan på sömmen. Det är inget måste, men har bara blivit något av en "oskriven regel" för mig.
 
När man nu drar ut luvorna så skall de liksom "pussa" varandra, ansikte mot ansikte. Jag viker dock in innerhuvan i ytterhuvan så allt ser rätt ut. Nu saknas bara kantning, mudd eller bara vändsytt i nederkanten. På andra bilden nedan ser ni en ihopsydd och färdignålad mudd. OBS! gör inte så! För då blir det lite komplicerat. vik mudden dubbel, men sy inte ihop den ännu. Gör du det kommer du inte kunna vända tillbaka huvan ordentligt, ja framför allt, inte ens sy på mudden färdigt. Jag fick klippa upp muddremsan under arbetets gång för att fixa till det hela och sedan sy ihop den igen innan jag fortsatte.
 
Pussande huvor, ansikte mot ansikte.
 
Huvan med bara ett fåtal moment kvar.
 
Här kommer:
Steg 2: Det är alltså egentligen nu "böket" börjar och där det kan bli tankefel och tokigheter om man inte har huvudet med sig och håller fast "på rätt ställen". Jag börjar med att nypa tag mitt fram på bägge huvorna, viker in kanten försiktigt så jag får en känsla för hur det ska se ut färdigt. Sedan tar jag min andra hand (högra i mitt fall) och trär igenom innerhuvans vändhål från rätsidan och in. Nyper tag i de invikta tygflikarna som jag tidigare hållit utifrån med andra handen och drar detta igenom hålet. Nålar med muddremsan emellan! Se bilderna om det känns klurigt. Det går inte att sy hela vägen runt i ett svep utan man får sy halvvägs ungefär och sedan dra ut tyget lite ytterligare så man ser både start och stopp på sömmen. Och som sagt då är det också dags att komma ihåg att sy ihop muddändarna med varandra innan man slutför sömmen helt.
 
Nypa tag utifrån mitt fram, vika in för att få en känsla för hur det ska vara...
 
...stoppa in andra handen genom lilla vändhålet från rätsidan och nyp tag i inviket mitt fram. Dra igenom öppningen. Nåla med mudd mellan.
 
När det avslutande steget är gjort har man en kreation framför sig som ser ut något i stil med detta nedan. Helt galet alltså! Och man tvivlar på sig själv, undrar om det verkligen kan ha blivit rätt. Men jodå, det ska det ha blivit ;-). Det är bara att dra tillbaka allt genom vändhålet och så har man en nästan färdig huva. Bara vändhålet kvar att sy ihop på valfritt vis och så eventuella stickningar kring ansiktsöppningen och i nederkanten.
 
Eh, blev det verkligen rätt nu?!
 
Och så här kan slutresultatet bli. Nu skall Lilleman få ha sin nya fina huva på sig idag så får vi se om han väcker någon uppmärksamhet på stan ;-).
 
Det är ett vuxenhuvud ovan så den sitter väldigt tajt på. Storlek 50 í dubbel trikå till min lillfis.
 
Mönstret är länkat till i början av inlägget. Tyget heter Spooky och är köpt genom Delatezz, mudden tror jag faktiskt kommer från JNYdesign och svart jersey är från Jofotex.
 
Känns något oklart är det bara att hojta till så ska jag försöka förtydliga. Hoppas beskrivningen kan komma till någon nytta i alla fall. Den är tillämpbar på väldigt många olika saker när man vändsyr. Har man en gång kommit på knepet så är det inte så svårt att applicera på annat också.
 
Kategori: Tips & Tricks Taggar: balaclava, drakhuva, huva, mössa, trikå, väpnarhuva, överdel;